Het programma van de pelgrimage naar Lourdes:
Kennismaken:
Vooraf aan de pelgrimage is er een informatie- en kennismakingsbijeenkomst, deelnemers kunnen zo elkaar en de begeleiders ontmoeten. In Lourdes verkennen de deelnemers allereerst de locatie. Soms wordt ook deelgenomen aan de algemene welkomstviering die voor alle Nederlandse deelnemers plaatsvindt. Op de eerste volle dag in het programma wordt de kennismaking, maar dan meer intensief, voortgezet. Deelnemers kunnen dan in een veilig verband hun persoonlijke ervaringen met de lotgenoten uitwisselen.
Kruisweg:
In het programma is een “kruisweg” voorzien. Langs een steile helling de lijdensweg van Jezus Christus in grote figuren verbeeld. Door de beelden en de begeleidende teksten (die specifiek voor deze doelgroep is gecomponeerd) kan de deelnemer zich identificeren met dit lijdensverhaal en de hoofdrolspelers. Daarmee wordt het eigen verhaal verbreedt naar een verhaal van lijden maar ook naar een nieuw perspectief.
Viering van Handoplegging:
Het gebruik van de handoplegging gaat ver terug in de tijd. Al in het oude China was men 5000 jaar geleden bekend met handoplegging. Ook de Christelijke traditie en in het bijzonder de Katholieke kent de handoplegging. Het is een antwoord op het verlangen van de mens naar genezing van lichamelijk of innerlijk lijden. Anderen willen gezegend worden met kracht voor zichzelf of om anderen te helpen.
In de dienst van handoplegging en gebed verbinden wij deze verlangens vol vertrouwen met de Christelijke traditie waarin opstanding en overwinning van ziekte en dood een belangrijke rol spelen.
Het geeft deelnemers kracht en troost, zij beseffen dat ze niet alleen te staan met hun ervaringen.
Rondleiding Lourdes en excursie Gavernie:
Om meer zicht te krijgen op het levensverhaal van Bernadette worden de deelnemers in gelegenheid gesteld om Lourdes te verkennen. Aan de hand van historische plekken en musea gaat het verhaal van Lourdes bij de deelnemers leven. Het is tevens een mooie wandeling waarbij de deelnemers elkaar beter leren kennen. De begraafplaats in Lourdes, waar ook de ouders van Bernadette begraven liggen, geeft veelal aanleiding voor mooie kostbare gesprekken onder de deelnemers. Datzelfde gebeurt tijdens de excursie naar de bergen, uitlopers van de Pyreneeën. De aanblik van de besneeuwde toppen is overweldigend.
Viering aan de Grot:
Volgens de overlevering heeft Maria, moeder van Jezus, tot Bernadette gesproken: “Ga aan de priesters zeggen dat men hier een kapel moet bouwen en dat men in processie naar hier moet komen.” In processie gaan mensen altijd samen, ze trekken samen op. Een kapel bouwen we overal waar we ons bekommeren om elkaar, daar bouwen we een kapel. De Grot zelf zegt al veel van de boodschap van Lourdes. Zij is in de berg uitgesleten. Tastbaar, letterlijk en figuurlijk; de deelnemers voelen de traditie van hoop en troost die de wanden van de rots warm en glad doen aanvoelen. Al is de rots zwart en schijnt de zon nooit in de Grot tegelijkertijd voelt het als licht en als een glimlach. De nis waarin het beeld staat, de plek waar de Maria het vaakst verscheen aan Bernadette, is als een venster dat vanuit deze donkere wereld laat kijken een wereld van gerechtigheid.
Lichtprocessie, teken van internationale verbondenheid
De lichtprocessie is een onlosmakelijk onderdeel van de pelgrimage naar Lourdes. Een bijzondere gebeurtenis waarbij duizenden deelnemers, internationaal, in een rolstoel of bed, geduwd of lopend, gezond, jong en oud, zich aansluiten. Als één stem klinkt het Avé Maria en steken alle deelnemers het lichtje dat ze ontstoken hebben omhoog. Niet alleen vanwege de intentie die het lichtje voor de individuele deelnemers is, maar ook als een teken van solidariteit met allen. Zo krijgt de deelnemer een intense impuls van verbondenheid, ook daar waar eenzaamheid heeft toegeslagen.
Ritueel bij de Brug: loslaten
De verbinding tussen de Grot en de plek waar deelnemers een kaars kunnen ontsteken wordt gevormd door een kunstzinnig vormgegeven brug. De rivier stroomt krachtig onder de brug voorbij. Een mooi symbool voor de rivier van het leven. De deelnemers hebben al eerder een symbool in Lourdes gezocht als metafoor voor dat wat ze in Lourdes zouden willen achterlaten. Terwijl lichtjes ontstoken worden, gooien de deelnemers dit symbool in de rivier. Met een luide plons wordt het meegevoerd, weg van de pelgrim.
Daarna worden de lichtjes in processie naar de honderden lichtjes gebracht die allemaal een intentie vertegenwoordigen. Ook hier is ruimte voor verstilling, voor gebed.
Vieringen met de andere Nederlandse deelnemers:
Om de eigen spiritualiteit ruimte te geven en te verrijken, zijn er verschillende momenten waarop de pelgrims kunnen aansluiten bij de overige Nederlandse en zelfs ook internationale vieringen. Het versterkt de saamhorigheid en solidariteit, maar voedt ook de eigen spiritualiteit en biedt extra gebedsmomenten. Ook wordt tijdens de algemene Nederlandse slotviering een voorbede uitgesproken en wordt een kaars, ter herinnering aan deze bijzondere pelgrimage, ontstoken. Zo worden de deelnemers aan de pelgrimage symbolisch opgenomen in de gehele groep van pelgrims.