Pelgrimage naar Lourdes voor slachtoffers en nabestaanden als verwerking, erkenning en troost na een misdrijf.
Stichting Pelgrimage (nabestaanden van) Slachtoffers Geweldsmisdrijven
(Stichting PSG) doelstellingen en opdracht:
Vanuit onze samenleving is er gelukkig de laatste jaren veel aandacht voor slachtoffers en nabestaanden. Het is immers van groot belang om slachtoffers en nabestaanden te faciliteren bij de praktische en emotionele verwerking van de gevolgen van misdrijven.
Om deze reden is de Stichting PSG in het leven geroepen. Eén van de initiatieven is de jaarlijkse lotgenoten pelgrimage naar Lourdes. Onder geestelijke begeleiding kunnen slachtoffers en nabestaanden van geweldsmisdrijven deelnemen aan deze pelgrimage. Als groep en als individu worden zij begeleid in hun proces naar aanvaarding, erkenning, heelwording en zo mogelijk vergeving en verzoening. Wezenlijk voor de pelgrimage is het lotgenotencontact. Het samen ondernemen van de pelgrimage biedt, zo leert de ervaring, bemoediging en troost.
Vanaf 2015 werden jaarlijks pelgrimages ondernomen waarover de deelnemers enorm tevreden waren. Van de pelgrimage in 2016 maakte het TV programma “Kruispunt” van de KRO/NCRV een indrukwekkende documentaire. Daarnaast vond er een onderzoek plaats door de afdeling criminologie van de Universiteit van Tilburg die als conclusie de pelgrimage nadrukkelijk aanbeveelt.
Waarom een lotgenoten pelgrimage?
Op reis, samen onderweg:
Loskomen van de dagelijkse beslommeringen en de zorgen die daarmee samenhangen is een wezenlijk onderdeel van de pelgrimage. Daarnaast zijn de betekenisvolle ontmoetingen van belang. Ontmoetingen met mensen die een levensbepalende ervaring met elkaar delen. In dit lotgenoten contact onthult zich het belang van de ontmoeting en wordt de individuele ervaring verbreed.
De bestemming van de pelgrimage:
Bij een pelgrimstocht hoort ook een bestemming. Bij voorkeur is dat doel iets verhevens, iets heiligs, iets waar je naar uitziet en in gelooft. Het idee om bepaalde plaatsen te willen bezoeken lijkt onlosmakelijk verbonden met godsdienst: christenen, boeddhisten, moslims en hindoes, pelgrimeren allemaal. Lourdes is zo’n overbekend pelgrimsdoel waar velen inspiratie en bemoediging vinden.
Maar exclusief godsdienstig is het niet: er lopen ook pelgrims naar de stranden van Normandië en naar de Waalsdorper vlakte of naar het monument op de Dam. Zelf het bezoeken en onderhouden van het graf van onze gestorven familieleden kan een pelgrimage zijn.
De bestemming van een pelgrimstocht is daarmee niet willekeurig.
Rituelen:
Rituelen zijn heel belangrijk voor mensen. Ze hebben vaak een bekend en vertrouwd karakter. Individuele personen voelen zich door de ritueel op hun gemak. In een samenleving zijn gedeelde rituelen een bindmiddel tussen mensen.
Voor ieder ritueel is een sfeer van veiligheid en goede begeleiding van groot belang. Rituelen hebben immers invloed op de gemoedsgesteldheid. Rituelen zijn van betekenis bij belangrijke fasen in het leven.
Binnen de kerken kennen we de sacramenten, maar rituelen hebben ook buiten godsdienst grote betekenis bij geboorte, opgroeien, bij verbintenissen, rondom de dood of wanneer een persoon een nieuwe weg wil gaan en opnieuw wil beginnen.
In de voortgang bij de verwerking van een trauma spelen rituelen een belangrijke rol.
Voor de deelnemers die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten wordt er een aparte reis georganiseerd. Enkele locaties in Lourdes zijn voor hen moeilijk toegankelijk.